SAJTÓKÖZLEMÉNY

Azonnali közlésre!

Amit minden tanár tudni szeretne a távmunkára és digitális oktatásra való átálláskor

Elvesznek a rengeteg digitális lehetőség között, de elhivatottak és kreatívak a magyar pedagógusok – ez derült ki az AMANÓBA (A Manóba!) kutatásából. Az elsősorban az informatika és startupok világából szerveződött, az oktatási szakemberek mellett programozókból és cégvezetőkből álló közösség szakértő önkéntesei az elmúlt napokban személyes mélyinterjúkat készítettek az ország számos, különböző hátterű oktatási intézményének vezetőivel, és kérdőívben is gyűjtik az iskolák visszajelzéseit, hogy technikai-módszertani segítséget nyújthassanak számukra. Az már kiderült, hogy a tanárok túlnyomó része keresi a megfelelő módszert a számonkérésre, nem tudja, hogyan osztják majd be idejüket a diákok a távoktatásban, és azt sem, hogyan érik el az internettel, illetve okoseszközzel nem rendelkező tanulókat.

Online beadandók, kiscsoportos projektek, prezentációk és segédanyagok formájában már rengeteg tapasztalatot szereztek a tanárok és a diákok is a digitális oktatásról, a pedagógusok pedig a más eddig is működtett, osztályokra és tantárgyakra vonatkozó Facebook-csoportokra támaszkodnak a kapcsolattartásban – többek között ez derült ki az AMANÓBA kutatásából. 

A mélyinterjúk résztvevői, illetve a kérdőívet kitöltő több mint 480 válaszadó oktató ill. intézményvezető első körben a már kipróbált platformokon szeretne tovább dolgozni, miközben az iskolák egységes rendszerben gondolkodnának. A többség viszont nem tudja, hogyan motiválja a távolból a diákokat, és azt sem: melyik digitális megoldás számára a megfelelő.

 „A visszajelzések azt mutatják, hogy a tanárok szinte elvesznek az őket elárasztó digitális eszközök sokaságában. Az AMANÓBA ezért nem saját szoftvert fejleszt, hanem a meglévő lehetőségekhez hoz létre szabadon hozzáférhető módszertani és technikai segítséget, oktatóvideókat, összegyűjtve a legjobb gyakorlatokat. A pedagógusok véleménye alapján 3+1 csomagból tudnak majd választani, amelyek az Oktatási Hivatal ajánlásában is szereplő Kréta és a Microsoft Office365 termékcsalád mellett a tanárok visszajelzései alapján népszerű egyéb szoftverekhez, a Moodle használatához és kifejezetten az alsósok oktatásához megfelelő keretrendszerekhez ajánlott és válogatott úgynevezett modulok kerülnek be, részletes útmutatókkal” – összegezte Moldován Csaba, alapító.

Mivel a jelenleg elérhető digitális tananyagok csak korlátozottan alkalmasak a fogyatékkal élő, illetve speciális nevelési igényű diákok számára, a csapat Budapesten és Debrecenben is streaming stúdiót hoz létre a velük foglalkozó pedagógusok számára. Szintén a tanárok visszajelzése alapján külön kezelik az alsó tagozatosok, az érettségizők és az 5-11. évfolyamosok korcsoportjait, az eltérő igényekhez ugyanis eltérő technikai hátteret javasolnak a szakemberek – ez határozza meg a fejlesztés irányait.

A pedagógusok között vannak, akik erősebb, mások gyengébb digitális és távmunka kompetenciákkal rendelkeznek. Utóbbiaknak segíteni kell a technikai-módszertani tudás elsajátításában. A telekonferencia például nehéz műfaj, közülünk például többen is önkéntes karanténban vannak, és még annak ellenére is nehézkes a kommunikáció, ha valaki a legmodernebb eszközökkel rendelkezik. Ezért hoztuk létre ezt a közösséget, amely mögé számos magyar techcég beállt, és a 3 legnagyobb magyar telco-vállalat is felajánlotta segítségét” – mondta Németh Ádám, az AMANÓBA egyik alapítója.

A felmérés alapján már most egyértelmű: nemcsak a csapatmunka értékelődik fel a távoktatásban, hanem megnő a számonkéréshez kapcsolódó értékelő eszközök szerepe is, ez ugyanis nemcsak a jegyek miatt fontos, hanem azt is visszajelzi: megértették-e a diákok az anyagot, tovább lehet-e lépni. Az alsósoknál még fontosabbá válik a szülőkkel együtt való tanulás, gyakorlás. A gyakorlati képzések digitális oktatása is problémás: vannak ugyan nemzetközi megoldások, amelyeket például a gyári munkások vagy a pilóták betanítására használnak, de a kérdőívekből az látszik, hogy a tanárok ezeket még nem ismerik.

A pedagógusok problémaként jelölték meg azt is, hogy a diákok jelentős részének nincs otthon számítógépe, viszont szinte mindenki rendelkezik okostelefonnal és azon keresztül internet eléréssel. Az AMANÓBA ezért a technikai-módszertani segítségnyújtás mellett dolgozik azon, hogy önkéntes felajánlásokkal valamilyen módon javítsa az informatikai ellátottságukat. 

További információk:

Puskár Anett 
+36202506095
www.amanoba.com
sajto@amanoba.com

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: