Önkéntesek segítik a távoktatást – Ingyenes technikai támogatás a pedagógusoknak

Négy módszertani csomagot állítottak össze a tanárok számára az AMANÓBA (A manóba!) önkéntesei, akik emellett technikai támogatást, azaz supportot is nyújtanak az őket megkereső pedagógusoknak. Az ajánlásokat informatikai szakemberek és sztártanárok bevonásával dolgozták ki.

Új fejlesztések helyett a létező szoftverek és keretrendszerek között segítenek eligazodni a hozzájuk forduló iskoláknak az AMANÓBA önkéntesei.

A mintegy 200 tagú nonprofit közösséget informatikai, telekommunikációs és oktatási szakemberek hozták létre, mivel a felhasználói élmény (UX) kutatók mélyinterjúi és több mint 800 fős kérdőívük első eredményei alapján világossá vált: a tanárok és a szülők gyakorlatilag elvesznek a rengeteg technikai lehetőség között.

„Ezt erősítették meg az első távoktatásban töltött tanítási napok tanári visszajelzései is. Mi ezért úgy döntöttünk: nem fejlesztünk új oktatási platformot vagy szoftvert, és nem készítünk újabb tantárgyi videókat sem. Ehelyett ingyenes módszertani és technikai supportot nyújtunk a már meglévő rendszerek használatához. Sztárpedagógusok és informatikai szakembereink bevonásával ezért 4 csapatot hoztunk létre, minden feladatcsoportra egyetlen megoldással. A Moodle, a Microsoft Office 365 és a legnépszerűbb alternatív eszközök mellett az alsósok oktatásához is egy-egy ingyenes és könnyen érthető technikai csomagot ajánlunk” – mondta Moldován Csaba alapító.

Azért, hogy a pedagógusokat segítsék a digitális oktatásban és a távmunkában, minden csapathoz tartozik távmunka szakértő, az iskolákhoz pedig külön-külön önkéntes tanácsadókat rendelnek.

A projektet a gazdasági szereplők is segítik, és az AMANÓBA szorosan együttműködik az IVSZ-szel.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: