Mondd, te mit választanál?

Ahogy megígértük, segítünk átlátni a káoszt. Nézzük, mi történik, ha egy iskola igazgatója eldönti: segítséget kér az önkénteseinktől!

Először választani kell az alábbi 4 opció közül:

  • Moodle
  • Miscosoft
  • Alternatív eszközök
  • + Alsósok oktatása

Mit is jelent ez a segítség?

Amennyiben kiválasztottátok valamelyik opciót, egyik önkéntesünk felveszi veletek a kapcsolatot. Vele megbeszélitek, mire van szükség, ő pedig, ha lehetséges, közvetlenül segít a megoldásában, vagy továbbítja az információt:

  • a csapat mestertanárának, ha a kérdés pedagógiai vagy eszközválasztás;
  • a csapat tanári segédanyag készítőjének, ha tananyagot, magyarázatot szeretnének egy eszközről;
  • a csapat távmunka szakértőjének, ha a távmunkával kapcsolatban merült fel probléma;
  • vagy a műszaki segítségnyújtóinknak (gyártók, telekommunikációs vállalatok, eszközbeszállítók) valamelyikének, ha az ilyen jellegű.

Te és a tantestületed mindig egy emberrel álltok kapcsolatban, ő az iskolátok személyes segítségnyújtója.

Most pedig lássuk, mit is tartalmaznak csomagjaink a felsősöknek és gimnazistáknak, az egyes mestertanárok tollából:

Balogh Csaba, a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, a Moodle csapattól:

A Moodle a legelterjedtebb integrált oktatásmenedzsment rendszer (LMS) Magyarországon, ami ráadásul nemzetközi és a válság után is ingyenes lesz.

A csapat a következő dolgokkal foglalkozik:

Tananyagmegosztás: Tananyag (fájl feltöltése, Mappa, és az Oldal (Videók beágyazása)
Gyakorlás: Minta dokumentumok, Megoldott dokumentumok, fényképezett füzet oldal feladatfeltöltése –> tanár visszajelzésének lehetőségét használni! Valamint a kommunikáció (konzultációk lehetősége). Csevegés, Fórum, (esetleg videokonferencia, de ez nem alapja a moodle rendszernek!)
Értékelés: Teszt, mint tevékenység és Kérdésbank létrehozása (kategóriák használata, kérdéstípusok.) Importálás lehetőségek és segédeszközök használata (tömeges kérdések feltöltése, készítése)
Ellenőrzés–> Nyomonkövetés, teljestés figyelés, Feltételes hozzáférés –> addig nem haladhat tovább, amíg az előző szintet nem teljesíti bizonyos %-ra!

Havassy András, a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium földrajz tanára, Microsoft pedagógiai nagykövete a Microsoft csapattól:

Abban reménykedünk, hogy a nagyok (pl. Microsoft) bírni fogják a megnövekedett terhelést.”

A Microsoft csomag tartalma (csak az oktatási szempontból legfontosabbak):
Teams: kommunikáció (oktatói és tanulói csoportok, csevegés, feladat kiosztás, értékelés, visszajelzés, gamifikáció),
OneDrive: tárhely (1 TB),
Irodai programok: (Word, Excel, PowerPoint) telepíthető Office is,
OneNote: jegyzetfüzet (tartalmak rendszerezett megjelenítése, pl. elektronikus tankönyv létrehozása),
ClassNotebook: osztályjegyzetfüzet (a OneNote tanár-diák, diák-diák együttműködést támogató változata, a diákok munkájának nyomonkövetése),
Sway: egy másik program látványos prezentációk készítésére,
Forms: űrlap és teszt (ellenőrzésre, órai munka kiadására, azonnali visszajelzésre),
Stream: videó megosztó (intézményen belüli videók),
SharePoint: webhely (intézményen belüli tartalom megosztás)

Koren Balázs, digitális oktatási szakember, matematikatanár, ELTE TTK, Telenor HiperSuli szakmai vezető, az alternatív eszközöktől:

Közel 20 év középiskolai tanítás, 30 HiperSuli iskola tapasztalata adja az alapot, hogy a rengeteg alternatív digitális oktatási megoldásból kiválasszuk a megfelelőt.”

Alternatív módszerek. Rengeteg weboldal, oktatási portál, feladatmegoldó segíti a tanárok munkáját. Sokszor azonban a hatalmas mennyiség éppen ellenkezőleg hat. Nehéz, szinte lehetetlen kiválasztani a megfelelő alkalmazást. Ebben a lehetetlennek tűnő választásban segítjük a pedagógusok, iskolavezetők munkáját. Olyan szolgáltatások is be fognak kerülni, mint a Google classroom vagy a redmenta, figyelembe véve az elmúlt napok visszajelzéseit is.

FONTOS: Ha választani szeretnétek, regisztráljatok az AMANÓBA adatbázisába (www.amanoba.com, írjatok levelet a segitseg@amanoba.com email címünkre, és igyekszünk megtalálni a megoldást!

És tudjátok: Már egy megosztással is egyszerűen segíthettek abban, hogy minél több tanárhoz és szülőhöz eljussanak a híreink, útmutatóink! Kövessétek a felületeinket, LIKE-oljátok a Facebook-oldalunkat és osszátok meg a bejegyzéseket! Köszönjük!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: