Hogyan csökkentsük a gyerekek feszültségét? – 2. rész

5 TIPP, HOGY CSÖKKENTSD A BEZÁRTSÁG MIATTI FESZÜLTSÉGET

Frusztrál a karantén? Szenvedsz az összezártságtól? Ez természetes!

Amikor tőlünk független külső tényezők miatt és ilyen hosszú időre kényszerülünk a négy fal közé, még a legjobb családban is gyorsan kialakulhat a feszültség. Elhoztuk Esze Viktória pszichológus tippjeit, hogyan tartsuk kordában az indulatokat.

  1. Fogadjuk el, hogy a szülő mellett a gyereknek is joga van az érzéseihez és jogában áll hangot adni az összezártságból fakadó nehézségnek!
  2.   Jelöljünk ki egy „veszekedősarkot” a lakásban! Az, hogy nem lehet „spontán”, bárhol összeveszni, hanem a vita lefolytatásához mindkét félnek el kell vonulnia ebbe a sarokba, csökkenti a konfliktus intenzitását.
  3. Határozzunk meg egy idősávot is minden napra, amit a család együtt tölthet. Hogy ekkor mivel teljen az idő, azt vetésforgóban, mindig más családtag döntse el! Lehet, hogy hétfőn az egész család társasozni fog, szerdán közösen kertészkedni, pénteken pedig csendben olvasgatni?
  4. Egyezzünk meg egy közös jelben, amit minden családtag használhat, illetve minden családtagnak használnia is kell, mielőtt kirobban belőle az indulat. Erre az egyezményes jelre mindenki vonuljon külön térbe, amíg csillapodnak a kedélyek.
  5. Minden kreatív és alkotó tevékenység remek feszültségoldó módszer, a gyermekek például fessenek, rajzoljanak, gyurmázzanak szabadon. Erre mindig adjunk lehetőséget, a felnőtteknek is!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: