Hogyan csökkentsük a gyerekek feszültéségét? – 3. rész

RELAXÁCIÓ, LÉGZŐGYAKORLAT, MINDFULNESS ÉS “BIZTONSÁGOS DOBOZ” – EZT A 4 GYAKORLATOT AJÁNLJA A PSZICHOLÓGUS A KARANTÉN IDEJÉRE

Mindegy, hogy otthon vagy az iskolában tölti a napjait, minden gyereknek szüksége van olyan technikákra, amelyekkel stresszhelyzetben meg tudja nyugtatni önmagát. Amikor kevés a lehetőség arra, hogy szabad levegőn mozogja ki magából a feszültséget, a tudatos jelenlét képessége még inkább felértékelődik. Esze Viktória pszichológus erre ajánl most 4 gyakorlatot.

Progresszív relaxáció

Mindenki tapasztalta már, hogy egy gyermek könnyen túlpörög, ha nem tudja levezetni az energiáit. Próbáljuk ki, hogy ahelyett, hogy pihenni kényszerítenénk, aktivitásra hívjuk, hogy kiadhassa a feszültséget.

Ehhez hasonló szöveggel kísérjük a gyakorlatot (testvérek együtt relaxálhatnak, ha egy gyermek van otthon, akkor a szülő társuljon be a gyakorlatba):

Álljatok egymással szembe és feszítsétek ökölbe a tenyereteket, amennyire csak tudjátok, majd lazítsátok el!

Most jönnek a karok, mutassátok a bicepszeteket, hű, de erősek vagytok! Nem tudjátok tovább feszíteni? Akkor lazítsátok el.

Most feszítsétek meg az arcizmaitokat, mintha citromba haraptatok volna, fintorogjatok! Még, még, még, jó. Most lazítsátok el.

Feszítsétek meg a hasat, a feneket, combot, lábszárat és lábfejeket, majd lazítsátok el.

Figyeljétek meg, milyen kellemes érzés áramlik át a testeteken. Hm, de finom érzés!

Lélegezz a plüssöddel!

Ez a gyakorlat segít lecsillapítani gyermekünk belső feszültségét. Egyszerű, nem kell hozzá más, csak a testünk és a kedvenc plüsse.

Így végezzük a gyakorlatot (testvérek együtt relaxálhatnak, ha egy gyermek van otthon, akkor a szülő társuljon be a gyakorlatba):

Feküdjünk le egymás mellé a szőnyegre és tegyünk a hasunkra egy-egy plüssállatot!

Vegyünk mély lélegzetet az orrunkon és figyeljük meg, ahogy a hasunk kidomborodik.

Tartsuk egy kicsit bent a levegőt, hadd ücsörögjön hasunk kis dombocskáján plüssállatkánk.

Majd lassan fújjuk ki a szánkon a levegőt, hogy teljesen visszasüllyedjen a pocakunk.

Ismételjük meg néhányszor a gyakorlatot.

Legyünk detektívek!

Ez egy mindfulness gyakorlat, amit akkor vethetünk be, ha a gyermekünket elárasztják az aggodalmak, vagy úgy látjuk, nem tud kijönni a hisztiből. Ha megtanítjuk neki, hogyan térjen vissza az „itt és most”-ba, segíthetünk neki visszanyerni a lelki egyensúlyát.

Ehhez hasonló szöveggel végezzük a gyakorlatot:

Játsszuk azt, hogy detektívek vagyunk.

Számoljunk össze öt dolgot, amit magunk körül látunk. Én a kisautód, a zongorát, a papucsom, a függönyt és a mosolyod látom. Te?

És most mi az az öt dolog, amit hallunk? Egy madarat, egy fűnyírót, az óra kattogását, nagyon jó, és még?

Mi mindent érzünk? Hideg padlót, fahéj illatot, befeszített tenyeret, és még?

Na most már nagyon jó detektívek vagyunk, mindent észrevettünk!

A biztonságos doboz

Egy játék minden gyermek számára többet jelent puszta tárgynál: megtöltik élettel, fantáziálnak és gondoskodnak róluk, vigasztalódnak velük. Gondoljuk végig, melyek azok az apróságok, melyek leginkább vigaszt nyújtanak nekik, ha unatkoznak, vagy ha éppen senki sem ér rá.

Így végezzük a gyakorlatot:

Készítsünk együtt egy biztonságos dobozt.

Tegyünk bele minden olyan apróságot, amely kellemes érzést okoz! A puha alvós mackód? Rendben, tegyük bele. A kedvenc képeskönyved? Ez a fénykép anyáról? Jó! A kis levendulazsákocska a ruhásszekrényből? Miért ne, dobd bele!

Ki is festhetjük a dobozt közösen. Rajzolhatunk rá, vagy írhatunk rá biztató szavakat.

Ez egy nagyon biztonságos doboz, bármikor előveheted, ha nyugtalan vagy, ha unatkozol, vagy ha szükséged van rám, de egy kicsit várnod kell, míg befejezem a feladatom.

Nektek melyik a kedvenc gyakorlatotok?

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: