5 tipp tanároknak a távmunkára és digitális oktatásra való átálláshoz

Bár nyilván minden tanárnak rengeteg tapasztalata van a digitális oktatás területén, használt már valamilyen online megoldást munkája során, de a távoktatásban lehet néhány olyan speciális dolog, amit érdemes végiggondolni mielőtt belevág valaki.

Ezeket a tapasztalatokat internetes távmunka szakértőink szedték össze számotokra, akik azzal foglalkoznak, hogy cégeknek segítsenek akár 5 kontinensen átívelő csapatok munkáját egyben tartani.

1. Ne ess pánikba!

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne várd el azt, hogy minden egyből flottul menjen, adj időt magadnak és a srácoknak. A jelenlegi helyzet mindenki számára új. Nincsenek univerzális megoldások, mindenkinek ki kell alakítania a saját tanítási/tanulási stílusát, ritmusát ebben a környezetben.

Biztos, hogy lesznek nehézségek az elején: nem biztos, hogy minden diák intertnetkapcsolata rendben lesz egyszerre, ahogy a kamerák és a mikrofonok sem biztos, hogy rögtön működni fognak. A hangproblémákat könnyű orvosolni: mindig használjatok fülhallgatót. És persze, ahogy az az iskolában is lenni szokott, nem biztos, hogy minden diák időben megjelenik az online osztályteremben.

2. Gondolkozz kis csoportokban

Ne akarj egyszerre egy egész osztálynak órát tartani.  Oszd be a diákjaidat 9-10 fős csoportokba, lehetőleg egy csoportba azonos tudásszintű diákok kerüljenek.

Ha úgy döntesz, élőben tartasz órát, minden csoportnak tarts fél órás külön foglalkozást, aminek az első 20 percében beszélj te az anyagról, majd a hátralévő 10 percben válaszold meg a kérdéseiket. A foglalkozás végén mindig adj a diákoknak annyi feladatot, amit 18 perc alatt meg tudnak oldani. Mindenképpen határozz meg határidőt a feladat megoldására. Így amíg te a következő csoportnak tartod az órát, addig ők meg tudják oldani a feladatot. Majd mikor minden csoportnak kiadtad a feladatot, vissza tudsz térni az elsőhöz megbeszélni a feladatok megoldását, abból már látod, ki mennyit értett meg, miről kell beszélned legközelebb. 

Ezzel a vetésforgóval szünetekkel, de feszesen lehet egymással egy-egy lépésben eltolt csoportot tanítani. De azért háromnál több csoportot lehetőleg ne vegyél fel egyszerre ebbe a rendszerbe.

Ha mégis egyszerre mindenkihez szeretnél szólni, akkor ne várd el, hogy ők is hanggal-képpel legyenek jelen folyamatosan: sok résztvevő esetén ők szövegesen fognak tudni csak veled kommunikálni, esetleg szavazójelekkel. Más módon nem tudhatod, kinek kalandozott el a figyelme, hisz a telefon, laptop, ahonnan az órát hallgatja közben folyamatosan küldi a szokásos üzeneteit, amik elvonják a fókuszt rólad.

Persze nem csak te lehetsz fókuszban: felelésnél a diák a fő közvetítő, de fontos, hogy mindig egyszerre csak egy ember beszéljen. Azonban arra készülj fel, hogy nem minden diáknak fog mindig működni a webkamerája, esetleg a mikrofonja, ezekkel az informatikusok is küzdenek minden ilyen csoportos távmunka megbeszélésen.

Az élő adást a legtöbb rendszerben letölthető / később megnézhető videóvá lehet tenni, ez is hasznos lehet azoknak, akik műszaki okokból, vagy arra hivatkozva nem tudnak jelen lenni annak időpontjában – a számonkérés ugyanúgy vonatkozzon rájuk is!

3. Rendszerezd az anyagot

A tudás rendszerezése elengedhetetlen, ezt online tudod végezni, bármikor módosítani és elérhetővé tenni azok számára, akiknek szeretnéd. Bármikor átstrukturálhatod és hozzáférést is visszavonhatsz, vagy újakat adhatsz ki. 

A tudásanyagot témánként rendszerezd az anyagon. Ha nem szakrendszert használsz,  a témák mindig ugyanabban a formában kerüljenek feltöltésre, így legyen mindig pl:

  • Cím
  • Rövid összefoglaló
  • Link a bővebb anyaghoz (letoltés)
  • Ellenőrző lista logikai vonalvezetéssel
  • Ellenőrző lista és kérdések
  • Ellenőrző lista kivezető linkek a megoldásokhoz
  • A megoldási linkekhez (első körben google docs / draw / sheet) akkor adj hozzáférést, ha már a feladat részen túlhaladt a tanuló.

4. Alakíts ki egy otthoni katedrát

Ha te is otthon maradtál, a tantermet nem lehet teljes egészében lemodellezni, de ha onnan tartod az órát, alakíts ki egy privát tárgyaktól mentes sarkot, legyen ez az osztályterem, ahol nap mint nap dolgozol. Ez a háttér fog látszani a virtuális osztályteremben, ahová belépsz és ez adja meg a napod körvonalát. Tedd olyanná, ahol jól érzed magad, amiben mosolyt tudsz csalni a diákok arcára és ahol ösztönzően tudod átadni számukra a tudást. 

Minden reggelt kezdj azzal a rutinnal amivel eddig tetted, idd meg a reggeli kávéd/teád/italod és öltözz fel, mintha az iskolába indulnál. 

Jelentkezz be a gépedbe, táblagépedbe azon az alkalmazáson keresztül, ami számodra a legkényelmesebb. Igyál sok vizet a nap folyamán, készítsd oda magad mellé. Időnként állj fel és járj egyet a szobában. 

A tanítás során virtuálisan nehezebb a tudást átadni ha nem tudod felrajzolni a táblára, nincs szemléltető eszköz. Válassz ki egy erre megfelelő eszközt és rajzolj sokat, akár tábla formájában használva mindent jegyzetelhetsz rajzolhatsz és megoszthatod a diákokkal ott és azonnal.

Amennyiben csak egy videóban beszélsz, elég ha egy fehér lapra rajzolsz vagy írsz, pont úgy fogják látni a diákok, mint amikor az órán ülve mutatod.

Amikor körző vagy egyéb eszköz használata is felmerül javasolt egy, állvánnyal rendelkező webkamera használata, így nem kell aggódnod, hogy a papírra írás látszik-e. 

Nem biztos, hogy sok eszközt kell használni egyszerre, ami a legkényelmesebb azt kell választani. Az online videó oktatás mellett meg lehet osztani feladatsorokat, olvasnivalókat többféle eszközön, a megszokott csatornákon, de választhatsz olyan megoldásokat is ahol azonnal átadhatóak és szerkeszthetőek is több diák részére egyazon időben közösen.

Kommunikálj rendszeresen és tartsd fent az érdeklődést és mindig legyen egy következő lépés amit kérsz, amit megiratsz, amitől folyamatos lesz az online iskola.

5. A diákoknak is ki kell alakítani az otthoni iskolájukat

Nekik is fel kell öltözniük, ki kell alakítaniuk a munkaterületüket és be kell jelentkezniük reggel, de ehhez határidőket kell kapniuk a feladatmegoldásra, vagy épp az élő közvetítés kezdésére, ami miatt fel kell kelniük. Ha nincs miért felkelni, nem fognak. Ezért fontos, hogy minden napra jusson feladat, amit be kell adniuk, vagy valahogy jelezniük kell, hogy léteznek. 

A távmunkás informatikai cégek reggelente erre egy olyan, 15 perces találkozót tartanak fix időpontban, ahol mindenki csak elmondja, mit csinált a feladataival tegnap, mi a terve mára, és milyen problémákkal küzd éppen. Ott helyben viszont erre sosincsenek megoldások, ez csak arra jó, hogy a vezetőjük tudja, miket kell megoldani a nap folyamán, és ki hol tart. Ez is viszont maximum 8 főig működik, és mindenkire csak 2 perc juthat.

Fontos, hogy nekik is legyen fülhallgatójuk, ellenkező esetben már egy kiscsoportos foglalkozás is rossz hangosítású tanévnyitók emlékét fogja kelteni benned.

Az online kommunikációból leginkább a visszajelzés az, ami kiveszik, ezt mindig explicitté kell tenni, legfőképp sokkal több gyakorlófeladattal, vagy különböző szavazásokkal. Fontos, hogy azt, hogy mennyire figyelnek, mit értettek meg, egyetlen gombnyomással tudják jelezni.

Ha szeretnéd, hogy a leadandók biztos ne valahonnan kimásolva legyenek, kérj fotót az elkészült kézzel írt munkájukról.

Az otthoni munka ritkán jelent szoros határidőket, de erre is van példa. A kezdeti szakaszban azonban biztos nem fogsz rendelkezni azokkal a technikai feltételekkel, amik azt ellenőrzik, valaki fizikailag a gép előtt ül-e, és tényleg a te programod van-e nyitva, ezért kénytelen leszel folyamatos visszajelzést kérni tőlük.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: