5 jó tanács a harmonikus karantén napokért

Karantén előtt talán mindnyájan elmerengtünk azon, hogy milyen jó is lenne egy-egy nap otthon maradni és nem csinálni semmit, csak élvezni a létezés örömét. A karanténnak köszönhetően ez most megadatott, de persze nem úgy ahogy elképzeltük. Hiszen a gyerekeknek ugyanúgy iskolába kell menni, a szülőknek pedig munkába. Csak éppen máshogy, reggelente irány a Home Schoole és Home Office. Ahol aztán mindenki igyekszik helytállni a feladataiban és eleget tenni az elvárásoknak.

Azonban ez közelről sem ilyen egyszerű. Továbbra is igyekszünk maximálisan teljesíteni a munkában, háztartást vezetni, tanulni és játszani a gyerekekkel és este fürdetés után még házaspárok is lennénk. Ha lehetne, mert egyre többen érzik úgy, hogy felborult a szokásos életük és egyre nehezebb újra balanszba hozni a „Home School-Home Office-Private life” Bermuda háromszögét.

Mit tehetünk ilyenkor, hogy a helyzetből adódó feszültséget enyhítsük?

1, Újratervezés! Ne akarjunk mindent ugyanúgy, mint előtte! Tudomásul kell vennünk, hogy egy olyan speciális élethelyzetbe kerültünk, amely más szokásokat igényel. Igen, van, hogy kedves régi szokásainkról most le kell mondanunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem alakíthatunk ki újakat! Ugyan úgy megihatjuk a reggeli kávénkat a teraszon szürcsölgetve, csak most nem egyedül, hanem a gyerekekkel összebújva. Vagy ugyanúgy együtt készülhetünk az iskolába, de azt az időt, amit eddig iskolába menet tettünk meg, fordítsuk reggeli játékra. Kis bohóckodás, lustálkodás az ágyban senkinek sem fog ártani, sőt!

2, Fektessünk le a szabályokat és szerepeket. Most, hogy mindenki otthon van nagyon fontos, hogy csapatként tudjon a működni a csalás. Ezért egy családi kupaktanács során beszéljük meg, hogy mik az új szabályok és szerepkörök a karantén ideje alatt. A szülők osszák fel egymás közt a háztartási feladatokat, a leckeírást és tanulást. De kérjük meg a gyerekeket is, hogy segítsenek be ők is azokba a házimunkákba, amelyeket már önállóan el tudnak végezni. Ha van köztük annyi korkülönbség, amellyel egymásnak tudnak segíteni a tanulásban, akkor kérjük meg őket, hogy segítség egymást.

3, Állítsunk fel napirendet. Nagyon fontos, hogy az otthon tanulás és otthon dolgozás mostantól nem azt jeleni, hogy akkor megy be a gyerek az óráira, vagy kezdjük a munkánkat, amikor kimászunk az ágyból. Ugyanúgy állítsunk be ébresztő órát és tartsuk a szokásos bioritmusunkat. Reggeli, öltözés és irány az iskola, vagy a munka, csak most éppen otthon. Ne feledjük, azért, mert otthonról dolgozunk ugyanúgy törődnünk kell a megjelenésünkkel is, hiszen egy online órán vagy meetingen nem szerencsés kócos hajjal vagy párnacsíkos arccal megjelenni.  

4, Szervezzük össze a tanulást és a munkát. A legnehezebb és a legnagyobb fejvakarást okozó tényező a jelenlegi helyzetben a feladatok összehangolása és kivitelezése. Hiszen, ha a gyerekek csak napi 4-5 tantárgyból 2-2 feladatot kapnak az máris 8-10 feladat egy napra és akkor még ott van anyunak és apunak is a munkája és a háztartás. Ezeket még a szabályok és szerepek felosztása ellenére sem könnyű kivitelezni és követni. Ennek megoldására készítettünk egy videót, amelyet itt tudtok megnézni.

5, Vegyük lazábbra az elvárásokat. A teljesítményfókusz helyett vegyük kicsit lazábbra az elvárásokat. Ne várjuk el ugyanazt a teljesítményt a gyerekektől. Ez az új helyzet a gyerekeket is új kihívások elé állítja. Osztálytársaikkal, barátaikkal most egyáltalán nem tudnak fizikálisan érintkezni. Nem tudják a kis ügyes-bajos dolgaikat, titkaikat egymással megosztani vagy az és egymás közt felmerülő konfliktusokat megoldani. Ezek a helyzetek bennük is további feszültséget okozhatnak, így korántsem biztos, hogy ugyanúgy fognak teljesíteni, mint eddig. Ráadásul most a délelőtti órák után délután még vár rájuk a tanulás, az online beadandó házik elkészítése. Ebben a helyzetben próbáljunk meg velük sokat beszélgetni a kialakult helyzetről, oldjuk a stresszt, alakítsunk ki bizalmas megnyugtató és stabil légkört.

Egyszóval ami most a legnagyobb kihívás, hogy harmonikus légkört tudjunk teremteni, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik, ezzel az 5 módszerrel sikerülni fog!

Kövessétek az Amanóba oldalát további hasznos tanácsokért, vagy kérdezzetek bátran távmunka- és távoktatás szakértőinktől itt!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: